Parsan käyttö

Parsan käyttö, käsittely ja säilöminen

Parsan satokausi on lyhyt, vain muutamia viikkoja ja ajoittuu Etelä-Suomessa useimmiten toukokuun alusta kesäkuun puoliväliin. Parsaa kannattaakin nauttia sen korjuusesongin aikana monessa muodossa alkuruokana ja pääruoan lisäkkeenä. Yksi herkullisimmista tavoista nauttia parsaa on perinteisesti Hollandaise-kastikkeen kanssa alkuruokana tai kevyenä pääruokana.

Se sopii erinomaisesti lisukkeeksi myös grillatulle kalalle tai lihalle, jolloin parsat voi nopeasti grillata. Grillatun parsan voi maustaa tilkalla hyvää oliiviöljyä, suolalla, rouhitulla mustapippurilla ja tilkalla sitruunan mehua tai vain nokareella voita.

Lisäksi parsa soveltuu hienosti kevään ja alkukesän salaatteihin. Sitä voi lisätä talonpoikaissalaattiin tai sen voi tarjota versosalaatissa, jossa on erilaisia salaattilajikkeita, tuoreita yrttejä, viinisuolaheinää, karamellisoituja pähkinöitä, parmesania ja nopeasti grillattua parsaa. Tällöin kastikkeeksi sopii hieman kirpeä vinaigrette-kastike.

Parsaa voi myös pakastaa, mutta silloin parsa kypsennetään nopeasti ennen pakastusta. Kallelan tilan vihreä parsa huuhdellaan, kuoritaan tyviosastaan ja leikataan kanta pois tarpeen mukaan. Parsa kannattaa leikata jo valmiiksi käyttöpaloiksi etukäteen, sillä pakastuksen aikana parsan napakkuus häviää. Parsa paistetaan voissa kevyesti ja pakastetaan pakastusrasioissa sopivina annoskokoina. Pakastettu parsa sulaa nopeasti pannulla tai rasian voi laittaa hetkeksi kuumaan veteen ja parsan voi lisätä suoraan vaikka risottoon tai wokkiruokiin.

Comments: 1

  1. Tankoparsan pakastaminen,kauanko pitää keitellä,ennen pakastamista,onko muita niksejä ennen pakastusta ja miten parsat säilyy parhaiten?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>